Drivning av magnetmatta
Detta var ett beställningsprojekt från en polare. Han ville driva en egentillverkad magnetmatta med en signal med en speciell vågform. Det här kan man väl kalla för ett "flummigt" projekt. Det roliga är att det inte spelar någon roll om det magnetiska fältet verkligen ger oss en bättre hälsa eller inte, för placeboeffekten ger ofta mycket bättre resultat med mindre biverkningar än de bästa medicinerna. Eftersom han har lådan hos sig har jag inga bilder, men jag har schemat, källkoden och hexfilen som behövs för att bygga ett eget exemplar.
Schemat:
Detta är en miniatyr av schemat. Det större schemat hittas HÄR.
IC3 är en vanlig spänningsregulator som gör att vi får en konstant spänning på 5 volt till resten av kretsarna. Till JP2 ansluts en glättad (filtrerad) likspänning på 8 till 15 volt.
IC1 är en mikrokontroller som måste programmeras (med avrmatta.hex) för att bygget ska fungera. För att se att kretsen fungerar finns en lysdiod inkopplad till PD2 på IC1. Lysdioden blinkar endast om mikrokontrollern matar ut byte efter byte med data på port B till AD-omvandlaren. Lyser dioden med fast sken, eller inte alls så har något gått fel. Vanligaste felet är att spänningen inte är konstant, och då behöver man bara slå av strömmen och slå på den igen efter någon sekund så fungerar det igen. Nya data dyker upp c:a 10000 ggr per sekund på port B. Dessa digitala data omvandlas via det passiva motståndsnätet till en analog signal som kopplas in till IC2A.
IC2A är en operationsförstärkare kopplad som en icke-inverterande förstärkare med varierbar förstärkning (R17 styr förstärkningen). Dess utgång är kopplad till IC2B.
IC2B fungerar som en till icke-inverterande förstärkare, men transistorn T1 och motståndet R20 gör att ingångsspänningen omvandlas till en ström som går genom magnetmattan när den är ansluten till JP1.
Kommentarer:
Förutom kommentarerna i schemat kan jag väl säga att C3 dök upp slentrianmässigt, och verkade ge en bättre signal för mig. Men den ska kanske kopplas mellan C1:s bas och emitter, eller inte alls vara med. Tyvärr har jag inte uppskrivet värdet på den, och jag har inte bygget hos mig...
Sen har vi det där med lågpassfiltrering av signalen från motståndsnätet, som kan ske genom att koppla in en liten kondensator mellan pin 3 på IC2A och jord. Eller så gör man det snyggare genom att sätta en RC-länk mellan de två operationsförstärkarna, eller så slår man upp hur man gör ett högre ordningens filter genom att stoppa in mer grejer i schemat...
Det är också viktigt att man får en något filtrerad likspänning till kretsen. Eftersom kretsen drar en del ström så kan man i annat fall behöva en stor ellektrolyt mellan IN och jord på IC3. Värdet ligger gissningsvis på 100 uF, prova er fram, eller räkna ut värdet själva.
Källkoden:
Källkoden finns i filen avr_matta.zip (44 kb). Den är väldigt kort, och innehåller egentligen bara tabellen med data som ska matas ut, samt interruptrutinen som periodiskt matar ut nya värden och blinkar med lysdioden. Filen innehåller också en massa skräp genererat av kompilatorn (avrgcc), samt några andra filer som inte ingår i projektet.
Den som vill kan slå på watch dog timern, men enda problemet jag haft är att kretsen inte alltid startar när man använder två sladdar som man för hand sätter ihop som strömbrytare. Har man en riktig strömbrytare för att koppla in spänningen får man nog inga problem över huvud taget.
Du ansvarar själv för risken att skada dig själv/andra/saker/datorer/eller annat!