Preliminär sida om gjutning
Här tänkte jag samla mina (och ev brödernas) erfarenheter av metall-gjutning. Länkar till annan information om gjutning finns här
2008-02-02: Första smältningen hemma
Några bilder från första försöket att smälta aluminium. Egentligen ger en blåslampa inte särskilt mycket värme, det tog c:a 40 minuter innan vi hunnit smälta tillräckligt med profil-bitar för att hälla upp två "kakor". En annan nackdel med blåslampan vi använde var att den läcker fotogen, och att det ganska ofta börjar brinna nära juster-ratten. Trots det kan den hålla igång omkring en timme om man börjar med helfylld tank.
Själva ugnen är byggd av eldfasta tegelstenar, och den hade nog inte behövt vara så hög som den är på kortet. Vi la två extra stenar i bottnen för att öppningen för blåslampan skulle komma i rätt höjd. Teglet är tillkapat på några ställen, och när man väl kom på att man behövde våtkapa så var det nästan som att skära i smör med vinkelslipen.
Egentligen skulle man nog också ha tätat ugnen (med t.ex eldfast lera), och satt något runt om för att klämma ihop den (men det måste göras fjädrande pga ugnens värmeutvidgning). När vi använt ugnen senare har vi satt en ståltråd lite löst runtom, eftersom det lätt blir glipor när man flyttar locket, vilket gjorde att man tidigare fick "klämma" ihop ugnen för hand för att få bort gliporna.
Den här smältningen var i första hand ett försök för att se om det räckte att använda en blåslampa. Senare kommer vi nog att tillverka egna modeller för att gjuta mer användbara saker.
Mera bilder från gjutningen
Degeltång
Ett redskap som behövs vid gjutning är en tång för att plocka upp degeln ur ugnen, och hälla ut metallen i en form. Jag har nyligen (dec 2007) svetsat ihop en sån tång av armeringsjärn, och förhoppningsvis kommer den att fungera bra. Eventuellt kan någon svets vara dålig, eftersom jag använt en billig svets med låg effekt, och inte heller förvärmt armeringsjärnen.