Flygfoto (eller fotografering från drakar)

Relaterade sidor: Drakbygge, Intervallutlösare

Har funderat på att ta flygfoton från draker (på ganska låg höjd). Den tanken gick inte att undvika nu när vi fått en riktigt kass webkamera, som kan ta bilder när den inte är kopplad till datorn. Det har stått mellan att skicka upp kameran med en varmluftsballong, eller skicka upp den med en drake. I båda fallen skulle vi givetvis ha en lina som håller fast kameran.

Prov med drake

Vi provade att skicka upp kameran fastsatt i en drake.

Vi fick bara två bra bilder, och båda två var från ganska låg höjd.

Ett problem var att majoriteten av bilderna hade mycket rörelseoskärpa. Man kan komma förbi det genom att ordna en ordentlig plattform som kameran hänger i. Sök på google efter KAP picavet om du vill veta mer.

Ett annat påtagligt problem var att batterihållarna inte var särskillt bra. Kameran stänger av sig helt och tappar alla bilder i minnet om det glappade det minsta. Om man gör fler försök kan man köpa en kondensator med mycket hög kapacitans, och koppla paralellt med batterierna. Kameran slog av sig själv varje gång draken kom högre upp i turbulent vind, så när vi trodde att vi skulle få bra bilder blev vi helt utan. Sen när kameran krashat ganska rejält i taket på vår tvåvåningsvilla gav vi upp. Vi behöver troligen en stabilare drake och bättre vind.

Ett alternativ till att få upp en kamera med drake, kan vara att skicka upp den på en lång stång i stället. Märkte att det finns en hel del om "Pole Aerial Photography" på nätet, så jag kanske nöjer mig med att prova det...

Länkar:

Kite Aerial Photography (KAP):

http://www.gentles.info/KAP/Index_KAP.html (bra)
Harald Prinzler KAP-site
Peters KAP-sidor
Notes on Kite Aerial Photography
The amateur scientist column version 2.0 CDROM: "amsci01/2000/09/2000-09-fs.html"

Pole Aerial Photography:

Sök på google efter "Pole Aerial Photography"...

Drakar:

NASA Beginner's Guide to Kites
Parasled
Parafoil kite plans