PSION Series 5:

Senaste "nya" pryl fick jag nyss av min farsa. Hans gamla PSION Series 5. Den har väldigt många år på nacken. Från början var jag inte särskilt intresserad av den, men nu har jag blivit fast. Den är perfekt för att skriva små texter på när man precis gått och lagt sig. Det går också bra att föra över filerna till datorn fastän jag kör linux på den stationära.

Vad den kan vara bra till

Handdatorn känns väldigt snabb, drar lite batterier, och startar på bara någon sekund. Dess serieport passar väldigt bra till styrning av något med en microkontroller. Mina tankar kretsar kring datainsamling och styrning. Den inbygda skärmen har upplösningen 640x240 pixlar, och passar nog bra till digitalta oscilloskop, logikanalysatorer och liknande. Man får dock komma ihåg att t.ex OPL-program inte är snabba på att rita grafik.

Programmering

Programmeringen kan göras i OPL, som är ett inbygt språk. Annars kan man installera linux i sin PSION, och programmera i C / C++ / Pascal / Assembler / Fortran / annat som finns för linux. Observera dock att kärnan är ganska gammal (2.2.1). På just denna modell (5) saknas färdiga ljuddrivrutiner, och ingen har portat någon X-server. Storebror (mx5) har färdiga ljuddrivrutiner och grafisk X-server, och är faktiskt lite lockande att köpa begagnad för några hundralappar.

För övrigt verkar det finnas lättillgängliga utvecklingssystem för Windows: OPL samt C-utvecklingssystem för EPOC (ska tydligen gå med netpad-versionerna, tillgängliga här). Tyvärr har jag inte hittat något SDK för EPOC ER3, utan man verkar få utveckla för EPOC ER5 med windows-systemen, och undvika att bygga in anrop som inte stödjs i ER3. Ska stå om sådant i dokumentationen till SDK:t.

Jag har inte installerat och provat ovanstående, eftersom jag enbart kör Linux på min snabba dator, och saknar Visual C++ 6.0 till min gamla slöa dator. Men det ska gå att få SDK:t ovan för netpad att fungera helt i Linux mha GnuPoc eller denna länk.


Några länkar med mer information:

http://forum.garethjmsaunders.co.uk/psion/programming32.html
http://www.lndata.se/psion/
Psion Handhelds Running Linux (http://linux-7110.sourceforge.net/index.shtml)
http://www.3lib.com/ (BRA)
http://www.pscience5.net/ (BRA)
http://www.convergence.org/platforms/psion/main.html
Psion's OPL manual

OBS! Du bygger alltid på egen risk, jag garanterar inte att något fungerar för dig.
Du ansvarar själv för risken att skada dig själv/andra/saker/datorer/eller annat!