Mobil Sony Ericsson K500i:

Har nyligen (januari 2005) bytt till denna telefon. Har lite information som någon kan tycka är intressant:

Servicemenyn

Det finns åtminstone en sak som alla nördar måste kunna om denna. Det är hur man får fram service-menyn. Man trycker på knapparna på följande sätt:

">*<<*<*"

">" samt "<" betyder styrspak åt höger respektive åt vänster, och "*" betyder knappen "*". tecknena """ ska inte skrivas in på något sätt...

Serviceinfo-menyn har underavdelningar:

Modellinfo (berättar att det är en K500i)

Programinfo (här tar man reda på nuvarande firmware-version och lite mer)

Konfiguration (IMEI och lite mer. IMEI kan man också få fram genom att trycka "*#06#")

SIM-lås (här kan man se om telefonen är låst. Ett annat sätt att se låsning på alla Sony Ericsson-mobiler är att trycka "<**>", men försök inte hitta på några deaktiveringskoder själva, det kan vara farligt...)

Servicetester-menyn:

har underavdelningar för att testa många av telefonens delar, som display, kamera, högtalare, mikrofon, knappar och så vidare...

Textmärken-menyn:

Jag vet inte riktigt varför service-personal skulle vilja se detta. Verkar innehålla en lista på alla textsträngar som någonsin kan visas av telefonen på displayen, samt lite mer. Några favoriter som jag tror telefonen kan visa:

Textmärken:
Hoppsan! Försök igen.
Jag älskar dig! Vi ses sen.
Division med noll
Otillåtna regler

Mobilen och Linux

Eftersom jag ofta använder Linux, så är det intressant att se om mobilen enkelt kan koplas till en linuxdator. Man vill gärna koppla mobilen till en dator om man t.ex vill stoppa in java-spel, bakgrundsbilder, teman och ringsignaler i den, eller flytta bilder man tagit med kameran till datorn. Har man en direkt anslutning mellan mobilen och datorn så kan man göra det gratis. Det ska i och för sig vara enkelt att ladda in saker genom att wappa, och att bifoga bilder man tagit i e-postmeddelanden som man skickar från mobilen till datorn, men det kostar (i alla fall med mitt abonemang).

Mobilen har en IrDA-port, så hade man en sådan port på datorn så skulle det nog vara väldigt enkelt. Annars så blir man kanske tvungen att köra med en seriekabel. Jag köpte till slut USB-kabeln till telefonen, men har inte kunnat skicka filer till telefonen än. Information om hur man gör det med många andra SonyEricsson-modeller finns redan på www.tuxmobil.org.

När jag kopplat in USB-kabeln DCU-11 för att ansluta telefonen till datorn visades följande meddelanden under uppstarten av min Mandrake 10.0 (använd dmesg för att se dina meddelanden):

drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial support registered for Generic
drivers/usb/core/usb.c: registered new driver usbserial
drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial Driver core v2.0
drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB Serial support registered for PL-2303
drivers/usb/core/usb.c: registered new driver pl2303
drivers/usb/serial/pl2303.c: Prolific PL2303 USB to serial adaptor driver v0.10 usb 2-3: new full speed USB device using address 3 usbserial 2-3:1.0: PL-2303 converter detected usb 2-3: PL-2303 converter now attached to ttyUSB0 (or usb/tts/0 for devfs)

Det verkar som om allt skedde automatiskt för mig, när det gäller att få igång USB till seriell-omvandlaren som i princip är det enda kabeln är. Läste någonstans att från och med kernel 2.4.21 så detekteras kabeln och sätts att emulera en serieport. Vet inte exakt vilka moduler som är intressanta att ha laddade eller inkompilerade i kärnan, men åtminstonne pl2303 och usbserial laddades förutom de vanliga när jag har kabeln instoppad.

Nu behövs ett program för att skicka och ta emot data till och från telefonen, och det jag provat är: tsemgr: http://tsemgr.sourceforge.net/ (Hämtade först senaste versionen av obexftp från www.sourceforge.net och installerade det, samt installerade libezV24_0-devel-0.1.1-2mdk samt libezV24_0-0.1.1-2mdk mha paketinstalleraren i mandrake.). I tsemgr har jag inte fått funktionen att ladda upp filer till mobilen att fungera, men det verkar som om obexftp-personerna jobbar med liknande problem för SonyEricsson T300 (tror jag det var), så har jag tur löser sig problemet med nästa version av obexftp. Man kan alltid prova att hämta cvs-versionen och kompilera det. Men just nu verkar det inte gå att ladda upp filer till telefonen från linux :(

Mobilen och Java-programmering

Mobilen kan köra Javaprogram, och för mig som har programmerat en del i Java skulle det vara kul att göra program för mobilen. Det finns två ställen där man får tag på utvecklingsverktyg och dokumentation. Men först vill man nog se till att man kan flytta filer till mobilen via IR eller seriekabel, för annars kan det bli dyrt att skicka filer till mobilen genom e-post eller genom att lägga upp programmen på nätet och wappa hem dom.

Gå till www.sonyericsson.com/developer , registrera dig och logga in. Nu kan du hämta hem deras SDK och all dokumentation som du behöver (om du redan kan grunderna i Java). Glöm inte att du skriver program för Java 2 Micro Edition (J2ME), som har lite annorlunda API än den Java man vanligen använder...

Sony Ericssons utvecklingsverktyg vill att man har Windows XP, men det har inte jag. Lösningen är att använda Sony Ericssons developersidor för att hämta hem dokumentation om deras mobiler, och om hur man programmerar dom, men göra utvecklingen med program man laddat ned från Sun. Man går tilll http://java.sun.com/javame/ , och hämtar deras utvecklingverktyg (finns för både Linux och Windows). Fördelen med Suns program är att de inte är riktade mot någon speciell tillverkares mobil, utan man kan föreställa sig att programmen blir en aning mer kompatibla. Nackdelen är det samma, att programmen kanske inte blir optimala för Sony Ericssons mobiler.

När jag väl provat skriva Java-program för mobilen, så tänker jag lägga upp lite info här...

Mobilen och gratis nedladdningsbara grejer

Har hittat ett bra ställe där man kan ladda ner bl a bakgrunder till mobilen. Enklast är att wappa dit, leta upp bilderna, och helt enkelt ladda ner dom direkt till telefonen. WAP-adressen dit är http://wap.esato.com, men kolla på www.esato.com först med en vanlig webläsare, så du vet vad du vill ladda ner...

Länkar

Forum för K500 F500 & Z500 http://myforum.lasyk.net/forumdisplay.php?f=82

Wap-länkar http://wapmarks.bornholm.se/