Kamera Panasonic FZ20:

Relaterade sidor: Fjärrutlösare, Mina foto-sidor, Mitt galleri, Het pixel (efter två år)(EN)

Märkte att TV-ut enbart är aktiverat när man tittar på bilder. Enligt vissa artiklar om kameran så skulle tv-ut vara aktiverat kontinuerligt. Efter lite luskande hittade jag att FZ20-kamerorna är inställda på vilken region av världen de sålts i. Min kamera hade ställts in för Euro+UK+Asia av Panasonic innan jag köpt den. För att få video-ut från kameran även när man tar kort, så måste kameran ställas in så den tror den sålts i USA. Tyvärr kommer videosignalen då att bli i NTSC-format när man har kameran i andra lägen än uppspelningsläget. I uppspelningsläget kan man välja mellan NTSC och PAL.

Proceduren för att ändra kamerans område beskrivs bl.a på en italiensk sida (med info för FZ20) samt på Panasonic DMC FZ-10 rough guide (gå till Initial settings menu (Locality)). Slå först på kamerans beep-ljud, och observera att i steg två trycker man in två knappar EFTER att man vridit på väljaren...

Annan bugg: Kameran tar ganska lång tid på sig att starta (5 sek), och om man sen ska fota något med mycket zoom tar det lång tid att zooma in. Beroende på vilket minneskort man har kan man komma runt problemet med att kameran först zoomar ut, och att man sen manuellt behöver zooma in. Man kan hålla zoomspaken på inzoomning när man precis slagit på eller väckt kameran. Man kan inte släppa zoom-spaken förän efter någon sekund. På min kamera fungerar detta ENBART med mitt 256MB-kort, och INTE med mitt 1GB-kort. Enligt uppgift på nätet kan man väcka kameran till 12x zoom med 256MB-kort, och till max 6x zoom med 512MB-kort, och inte alls med 1GB-kort.

Gränserna kan tyckas konstiga och godtyckliga, speciellt som man kan bryta mot dom. Jag beskrev hur man snabbt zoomar till 12ggr i en post till dcresources: fz20-zoom.txt

Tredje bugg: När man tar många kort i flerkorts-läget måste man se till att hålla avtryckaren (på kameran eller trådutlösaren) nedtryckt ordentligt hela tiden. Om man tappar knappen ett litet tag, och sen fortsätter hålla inne den slutar kameran att ta kort. Det händer inte under normal användning, utan först om man t.ex försöker fota blixtar, och håller inne knappen på fjärrutlösaren en malvtimma. Man blir tvungen att släppa knappen helt när kameran slutar ta kort, och sen trycka in den igen.

Fjärde bugg eller dumma lösning: Konstigt att Panasonic gjort adaptern man behöver för att sätta filter på kameran till 72mm. Har upptäckt att så gott som alla köper andra adaptrar att fästa filter i. Andra tillverkare gör adaptrar som behöver mindre filter (man tjänar kanske 100kr per filter när man har 62mm i stället för 72 mm). De andra adaptrarna stör inte blixten när man fotar saker på nära håll (vilket Panasonics gör), och håller filtren närmare kamerans lins. Dessutom är andra tillverkares adaptrar oftast gjorda av aluminium i stället för av plast.