Adventsstjärna [klar innan 2:a advent 2004]

Saknade en adventsstjärna i julas, och bestämde mig att bygga en på 30 minuter enbart med saker jag hade hemma. Det blev egentligen om en väldigt enkel projektor.

Uppbyggnad

Längst inne är en LED-spotlight fastsatt i en spotlighthållare (båda från Clas Ohlson). Spotlight-hållaren är fastsatt i ett müsli-paket (se bilden). En transformator står ovanpå paketet och ger 12 volt till LED-spotlighten samtidigt som transformatorns tyngd håller fast förstoringsglaset. Förstoringsglaset används för att fokusera mönstret i spotlighten så att det syns tydligt på ytan man projicerar mot. Förstoringsglasets position justeras tills man får tydligaste möjliga mönster av lysdioderna på ytan man projicerar mot.

Efter att bilden togs satte jag fast förstoringsglasets skyddande svarta del (som syns i bilden) i en skåra i en pappersrulle, för att förstoringsglaset skulle sitta fast ännu bättre.


Upplevelsen

Detta såg man utifrån, innifrån (med släkt taklampa), respektive innifrån med tänd taklampa. Alla bilderna är tagna då det var mörkt utanför. Innomhus såg man inte ljuset om det var ljust utomhus, utan först när det började bli lite mörkare, kanske frammåt tre-fyra på eftermiddagen

Ju längre avstånd från "projektorn" till duken man projicerar på, desto större yta täcker mönstret. Jag hade tur och kunde ställa projektorn så att mönstret precis fyllde upp hela vänstra fönstrets bredd. Jag hade den största adventsstjärnan i mitt bostadsområde, men hade den varit för liten hade jag kunnat ställa den så att stjärnan projicerats över bägge fönstrens hela bredd : )

OBS! Du bygger alltid på egen risk, jag garanterar inte att något fungerar för dig.
Du ansvarar själv för risken att skada dig själv/andra/saker/datorer/eller annat!