Styra LED-hallogen

Relaterade sidor: Nipkow-tv.

För ett tag sen byggde jag en grej som krävde att jag kunde styra ljuset från en LED-hallogen väldigt exakt. Den LED-spotlight jag använde kom från Clas-Ohlson, och var avsedd för 12V. Det fina med Clas-Ohlsons LED-hallogen-lampor är att dom innehåller en likriktare, utan någon efterföljande kondensator (i alla fall dom jag köpte i början av 2005). Därmed kan dom kopplas in polaritetsoberoende, och kan moduleras med väldigt höga frekvenser.

Jag behövde modulera ljuset med upp till 13 kHz. Min insignal skulle variera från 0-5V, motsvarandes inget ljus -> max ljus. Min konstruktion ser ut så här:

Kretsen är en omvandlare av spänning till ström, och transistorn används för att ge tillräckligt hög utström eftersom opampen inte skulle klara det på egen hand. Strömbrytaren S1* och motståndet på 82 Ohm behöver man inte ha med över huvud taget (jag hade med dom eftersom jag haft tankar på att terminera signalen, men det ger inget extra). Motståndet på 1 Ohm var inte särskilt nödvändigt det heller utan kan också tas bort. Dessutom behövs inte 4k7-motstånden i alla lägen (om man alltid vet vilka spänningar man har på ingången, och kollar mot opampens datablad att dom är OK). LMC272 verkar behöva strömbegränsning på ingångarna (dvs 4k7Ohm-motstånden) om insignalen kan bli högre än 4.2V eller lägre än -0.3V.

Så här såg den färdigbyggda kretsen ut:

Klicka på bilden för förstoring

OBS! Du bygger alltid på egen risk, jag garanterar inte att något fungerar för dig.
Du ansvarar själv för risken att skada dig själv/andra/saker/datorer/eller annat!