Slöjd

Tänkte lägga några sidor om slöjd i metall och trä på den här siten. Först och främst så har vi mitt nya intreses metall-gjutning.

Gjuta i metall

Har alltid tyckt att gjutning skulle vara roligt att prova på, och efter att ha gått en folkskolekurs i mässingsgjutning så har jag och bröderna bestämt oss för att fortsätta på hemmaplan. Vi har till och med byggt en egen ugn som räcker för att smälta aluminium.

Mer om gjutning

Svetsning

Jag har numera en svets, en mig-svets som kör med flussfylld tråd. Jag håller med alla som säger att flussfylld tråd är jobbigt att använda, och kräver mycket efterarbete (när man jämför med mig-svetsning då man har gas. Men för 799 kronor så är det mycket bättre att ha en gaslös än att vara helt utan svets (i alla fall för mig).

Det första jag svetsade var en tång att använda vid metall-gjutning, och det andra var en Z-axel till ett litet fräsbord. (bilder på fräsbordet kommer när/om det blir färdigt).

Svarvning

Ljusstake (upp och ned) Jag har inte haft tillgång till en svarv sen grundskolan, men min morsa hittade nyligen en av sakerna jag gjorde i skolan. Det är en ljusstake med en ursvarvad ring som blev ganska bra. Tyvärr är den "upp och ner", så jag skulle egentligen vilja borre ett hål för ett ljus i andra änden också. Bilden till höger visar hur den ser ut om man skulle ställa den upp och ner.

Jag hade inga speciella svarvjärn när jag svarvade, utan man fick skära väldigt djupt och snett in med några tunna järn för att få loss "ringen". Jag kommer ihåg att man lätt fick "hugg", så man får vara väldigt försiktig.