Preliminär sida med länkar om gjutning

Svenska länkar:

Vikingabrons: "vikingatida och medeltida metallteknik och forskning därikring". Mycket bra webbplats av Anders Söderberg som man kan använda för att se hur metallframställning gick till förr i tiden. Sidorna innehåller ordentligt med referenser, så man kan fördjupa sig i intressanta delar. Det finns en bildsida med många bilder på "gjutning", där man får se hur härdar, verktyg, och bälgar såg ut:
http://web.comhem.se/vikingbronze/
Artikeln om bronsgjutning i yngre järnålder/tidig medeltid var särskilt intressant (http://web.comhem.se/vikingbronze/gjutning.htm).

Metallgjutning med forntida metoder (av K-G Lindblad) beskriver hur man genomför slunggjutning med förlorad form.
http://www.forntidateknik.z.se/IFT/litte/littekgl/rafgjut.htm

Engelska länkar:

A Sandcasting Primer, visar hur det går till vid gjutning i sandform, med fokus på hur man tillverkar an användbar form från en modell.
http://www.eugenesargent.com/casting.htm

David J Gingery har skrivit några böcker (häften) som verkar vara jättebra, och man kan få tag på dom via Lindsay Books i USA. Tidigare var portot skyhögt till resten av världen (dom skickade varje bok i separat brev till utlandet, men det såg ut som om dom ändrat det sist jag tittade på deras sida).
http://www.lindsaybks.com/dgjp/index.html
Man kan också få tag på flera av Gingery's böckerna via Camden Miniature Steam Services i Storbritannien (som bla skickar sin katalog gratis även till Sverige om man fyller i ett formulär (Katalogen är utförligare än informationen på webben): http://www.camdenmin.co.uk

Alberta Metal Enthusiasts Network (http://www.compusmart.ab.ca/rmcbeath/index.htm) har bla en lång lista på böcker som dom recenserat på:
http://www.compusmart.ab.ca/rmcbeath/books/books.htm

Homebuilt Electric Melting Furnace, en hembyggd elektrisk smältugn. Sidan visar ett möjligt sätt att bygga en elektrisk smältugn.
http://www.dansworkshop.com/Homebuilt%20Electric%20Melting%20Furnace.shtml

En person som visar hur man gjuter en del till ett linjärt lager i aluminium mha Lost Foam Casting:
http://www.buildyouridea.com/cnc/hblb/hblb.html

Lost Foam Casting Web Site, en sida som beskriver Lost Foam Casting:
http://web.mst.edu/~foundry/

Engelska länkar om smältning av aluminium i konservburkar

Journal of the Home Metal Shop Club of Houston (Volume 2, Number 5 - May 1997), innehåller en artikel "A Miniature Foundry", som som beskriver hur man kan prova på att smälta och aluminium i gamla konservburkar. Säger iofs ingenting om hur man gör en form, men intressant ändå:
http://www.homemetalshopclub.org/news/may97/may97.html

Coffee Can Foundry, en kille som provat metoden med konservburkar, men som föredrog att använda ett köks-mått av rostfritt stål i stället för en konservburk:
http://www.visi.com/~darus/foundry/
Samma kille har också en mer genomarbetad smältugn:
http://www.visi.com/~darus/foundry2/

Butiker som säljer saker användbara för gjutning:

Konrad Wahlström säljer bla grafitdeglar och smältugnar.
http://www.konradw.se/

Slöjd-Detaljer har gjutsand, niktersättning (ett släppmedel), och bla tenn och stilmetall
http://www.slojd-detaljer.se/

Ironbill har grafitdeglar:
http://ironbill.se

Svenska böcker:

Det finns en bok i två volymer, "Tekno's Gjuteri, Teknik och Utövning" som jag bara bläddrat igenom, som verkar vara en ganska omfattande bok på nästan 1300 sidor, som verkar vara väldigt bra. Tyvärr är den tryckt 1963, så man hittar den nog bara på antikvariat och bibliotek. Jag kommer med en recension senare om jag får tid att läsa igenom den.

"Karlebo Handbok" (i alla fall utgåva 13) innehöll några få sidor om gjutning, men det finns nästan ingen information som är direkt tillämpbar för hobbygjutare där.