Fota i stereo

Jag har ibland tyckt att det skulle vara roligt om man kunde ta stereofoton på något enkelt sätt om man är två personer med var sin kamera. Den här sidan är en sammanfattning av några av de ideer jag haft eller tom testat.

  1. En fjärrutlösare till två kameror samtidigt, och halverade motståndsvärden i fjärrutlösaren.
    Verkar vara en dum och farlig ide, men skulle troligen fungera med min FZ20 och en annan helt identisk kamera.
  2. En fjärrutlösare kopplad till komparatorer som ger logik-signaler för halvt och helt nere. Sen fyra optokopplare och några motstånd, för att få de två kamerorna isolerade från varandra.
    Jag har faktiskt byggt den här varianten, och det viktigaste är att se till att man kan "trycka in knappen halv-vägs", så att två kameror tar bilden så nära varandra som möjligt. Det jag försökte göra med den var att ta den klassiska bilden av en droppe som faller ned i ett glas med vatten, fast i stereo. Tyvärr blev resultatet inte så bra, det fanns slumpmässiga skillnader mellan när kamerorna tog sina kort på flera millisekunder, och det räckte för att man inte skulle få de kort man försökte skaffa. Alternativet är att ta kort på saker i mörker, och ha en blixt som man avfyrar för att avbilda samma ögonblick med båda kamerorna.
  3. Något helt microkontroller-styrt, kanske med LCD-display och hela köret...
  4. Någonting trådlöst, så att två personer med varsin kamera får bilderna tagna precis samtidigt.