ITEC T8210 5 in 2 out Audio Video Selector:

Köpte den här videoväljaren på Clas Ohlson. Den har fyra videoingångar, varav två med både S-Video och RCA-ingång. En av de fyra ingångarna har anslutningar på både bak och framsidan, men man kan inte koppla in något på den anslutningen på baksidan, om man vill kunna koppla in saker på framsidan. Den har tre videoutgångar, två RCA samt en S-Video. Den har också två RCA-kontakter för stereoljud vid varje ingång, och dubbla ljudutgångar.Det är faktiskt så att samma pinne används för både luminans och för komposit i alla scartkontakter. Därför antog jag att dessa signaler var hopkopplade i videoswitchen. Om de inte var hopkopplade skulle man inte kunna koppla in TV:n med enbart en sladd, och använda både S-Video och komposit-ingångarna. Men videoväljaren fungerade inte som jag trodde. Hade den varit byggd som jag ville, hade den varit perfekt för att koppla ihop datorn och TV:n, och man hade kunnat koppla in både S-Video och komposit-signaler på de ingångar som blivit över. I stället för att lämna tillbaks videoswitchen till Clas Ohlson, bestämde jag mig för att korrigera problemet.

Bara att öppna, och löda ihop utgångens luminans och komposit-signaler. Två av skruvarna satt under skumgummifötterna, och man måste skruva loss alla innan man kan öppna lådan. Bästa sättet att se vad som ska lödas ihop är genom att med ohm-meter kolla vart luminans och kompositvideo-signalerna på utgången hamnar på kretskortet. Sen löder man bara ihop de två punkterna. I min version av videoswitchen ska man löda ihop två punkter enligt figuren nedan. Observera att ITEC kan (och kanske borde) ändra kretskorts-layouten snart, så vet ni inte vad ni gör, försök inte ändra videoswitchen. Kom också ihåg att garantin och öppet köp slutar gälla om ni försöker öppna lådan. Observera också att man nu inte ska koppla in både S-Video och komposit-video i någon av de två ingångarna med både komposit och S-Video-ingång efter modifieringen.


Vad jag skulle lödda ihop i min videoswitch


Ihoplödningen (lite svårt se vad som sitter ihop). Använd bilden ovan denna i stället.


Som ni ser så använder ITEC ibland "defekta" kontakter när dom tillverkar videoswitchar. Jag blev faktiskt lite shockad. Efter att jag öppnat switchen tycker jag att Clas Ohlson tar ut ett för högt pris.


Switchens tyngd beror förresten inte på att den är robust byggd, utan på att en metallplatta är fastskruvad i övre locket. Det är så snålt med plast i videoswitchen, att det blivit sprickor på två ställen när fabriken drog åt de fyra skruvarna på undersidan.

OBS! Du bygger alltid på egen risk, jag garanterar inte att något fungerar för dig.
Du ansvarar själv för risken att skada dig själv/andra/saker/datorer/eller annat!