Speciell enkel drivare för skruvdragare [KLAR oktober 2003]

Denna krets var specialdesignad för att så enkelt som möjligt kunna kopplas till ett "moderkort" som var specialbygt för att användas av små robotar. Jag utnyttjade att det fanns +8V på moderkortet, samt att bateriet som skulle driva skruvdragaren var helt separat från resten av elektronken. Den som undrar varför man vill ha en skruvdragare på en robot får ett svar på detta senare när en videofilm kommer upp här...

Jag måste påpeka att kretsen bara är användbar om man har mellan +8 och +12V tillgängligt, och är tvungna att använda logiknivåer för att styra mosfet-transistorer som kräver spänningar högre än 5 volt för att leda helt. Sen får batteriet som skruvdragaren använder inte kopplas ihop med någonting annat (dvs t.ex ingen gemensam jordning av det batteriet och annat)


Detta är schemat till grejen. Det fungerar så här:

När IN går hög (+5V) slår T2 på, och tvingar source på T1 till jord, samtidigt som gate alltid är på +8V. Detta gör att gate-source-spänningen blir nästan +8V, och transistor T1 leder för fullt. När T1 leder kommer ström att flyta från batteriet genom skruvdragaren som då börjar snurra, och problemet med induktiva strömstötar från motorn tas bort av dioden D3.

När IN går låg igen slutar T2 leda, och R3 kopplar ihop source och gate på transistor T1. De kapacitiva laddningarna i transistor T1 kommer då snabt att laddas ut genom resistor R3. R3 måste vara lågt om man vill kunna använäda kretsen för PWM-styrning (vilket jag ville), men pulsfrekvensen måste ändå hållas väldigt låg.

Komponentförteckning:
Motstånd: 2 st 10k, 1 st 1k8, 1 st 330Ohm.
Dioder: 1 st 1N4001 (eller 1N4002) , 2 st 15V Zenerdioder.
Transistorer: 1 st IRF540 (eller BUZ10), 1 st 2N5551 (eller vilken motsvarande NPN-transistor som helst).

Pris(2003): Hos labbelektronik c:a 46,00 kr.

 
OBS! Du bygger alltid på egen risk, jag garanterar inte att något fungerar för dig.
Du ansvarar själv för risken att skada dig själv/andra/saker/datorer/eller annat!